O projektu

Projekt Knjige na plaži (Books on the Beach) razvijen je u sklopu poziva Kreativne Europe za projekte poticanja kruženja europske književnosti. Voditelj projekta je izdavačka kuća Ibis grafika koja će provesti najveći dio aktivnosti, uz četiri projektna partnera: Čudna šuma iz Sjeverne Makedonije, KUD Sodobnost iz Slovenije, Storie Cucite iz Italije te Aminori iz Latvije. Više o partnerima saznajte ovdje.

Aktivnosti ovog projetka uključivat će prijevod, izdavanje, distribuciju i promociju 33 novih naslova za djecu i mlade. Cilj je ovog projekta podržati kruženje kvalitetne književnosti, a posebno književnosti prevedene s jezika s manjim brojem govornika. Ibis grafika objavit će u razdoblju od veljače 2023. do siječnja 2027.  29 knjiga – 27 bit će prevedene na hrvatski s 13 stranih jezika, dok će dva hrvatska naslova biti prevedena na engleski. Ostali partneri objavit će po jednu hrvatsku slikovnicu na svom jeziku.

Kroz projektne aktivnosti cilj nam je proširiti publiku unutar i izvan zemlje svakog od partnera, te učiniti ove knjige lako dostupnima svim ciljnim skupinama kroz posebno razvijene aktivnosti za svaku skupinu.

Ciljne supine ovog projekta su djeca i mladi dobi 4 do 14 godina, ranjive skupine, učitelji i odgajatelji, knjižničari, autori, ilustratori, prevoditelji, izdavači i književni agenti. Kroz prijevod i objavljivanje knjiga na 6 različitih jezika i hrvatski znakovni jezik u različitim formatima (tiskane knjige, e-knjige i audio knjige) te promotivne aktivnosti za škole, vrtiće i građanstvo, aktivnosti iz projekta doseći će preko 500.000 ljudi.

Glavni promotivni događaj organiziran u sklopu ovog projekta bit će Dječji FestiVal, petodnevni festival dječje književnosti u Jelsi na Hvaru koji će Ibis grafika organizirati u suradnji s turističkom zajednicom Jelsa. Festival će se održavati svake godine u lipnju. Ostale aktivnosti uključivat će brojne čitaonice, radionice i predstavljanja knjiga, posjete školama i vrtićima te edukativne radionice za odgajatelje, knjižničare, studente i roditelje.

Dio događaja bit će organiziran online, a sve o novostima i provedenim aktivnostima pronaći ćete na ovoj stranici.