Partneri u projektu


Voditelj projekta

Ibis grafika je izdavačko i grafičko poduzeće čiji tim mladih i ambicioznih zaposlenika, uz vodstvo iskusne urednice i direktorice Saše Krnic, hrvatskoj publici svih dobi donosi suvremena djela visoke kvalitete hrvatske, europske i svjetske književnosti. Velik dio našeg programa posvećen je slikovnicama i knjigama za mlade, no smatramo da kvalitetna književnost za djecu i mlade ima mnogo toga za ponuditi i onima starijima. Pozivamo vas da pozornost posvetite romanima za mlade i beletristici za odrasle, s kojima smo u posljednjih nekoliko godina proširili svoj program.

Uz izdavaštvo, Ibis grafika aktivno se bavi poticanjem čitanja. Kroz nekoliko projekata surađujemo sa školama i vrtićima diljem Hrvatske, a cilj nam je djecu poticati na čitanje od najranije dobi kako bismo stvorili aktivnu čitalačku publiku koja zna prepoznati kvalitetnu književnost. Brojni programi koje provodimo posvećeni su upravo djeci i mladima, poput dva festivala književnosti za djecu i mlade koja od 2022. organiziramo u Zagrebu i u Jelsi. Često pozivamo u goste domaće i strane autore pa su naši vjerni čitatelji kroz 2022. imali prilike upoznati autore i ilustratore iz Belgije, Litve, Češke i Slovenije.

Ibis grafika djeluje od 1994. i od samih početaka naš se glavni kriteriji za odabir knjiga nije promijenio – izvrsnost teksta i ilustracija. Uvijek cijenimo inovacije i stoga često uvodimo nove aktivnosti i proširujemo svoj katalog novim prijevodima i originalnim naslovima manje poznatih, no ne manje vrsnih, autora.

Ostali partneri

KUD Sodobnost International slovenski je izdavač usmjeren na knjige visoke kvalitete u čij se odabir možete pouzdati. Kao i Ibis, Sodobnost je vrlo aktivna u aktivnostima poticanja čitanja, a projekt Naša mala knjižnica koji su uspješno osmislili provodi se i u Hrvatskoj pod vodstvom Ibis grafike već nekoliko godina. Među bogatim izborom beletristike, eseja, poezije i književnosti za mlade nalaze se mnoge knjige koje su osvojile prestižne slovenske i internacionalne nagrade.

U sklopu projekta Knjige na plaži, Sodobnost će objaviti slikovnicu Gdje se skriva Vedran Ive Bezinović-Haydon.

Čudna šuma, dio grafičkog poduzeća ID-Concept Consulting and Design, mala je izdavačka kuća iz Sjeverne Makedonije čija je misija dovesti na makedonsko tržište knjige i slikovnice vrhunske kvalitete. Velik dio programa Čudne šume posvećen je dječjoj književnosti, a uz izdavanje knjiga, pokrenuli su i prvi makedonski časopis posvećen književnosti za djecu – Čudna Šuma. Od 2021., Čudna šuma sudjeluje u internacionalnim projektima poput ovoga s coljem umrežavanja s drugim izdavačima te podizanja svijesti o važnosti kvalitetne (dječje) književnosti te njezinoj dostupnosti.

U projektu Knjige na plaži, Čudna šuma objavit će knjigu Uhvati mi plavog medu Silvije Šesto.

Aminori je mala izdavačka kuća iz Latvije čiji je fokus na knjigama iz područja vizualnih umjetnosti, poezije, kinematografije, kulture i povijesti Latvije i Rige, a odnedavno i dječje knjigževnosti. Njihove knjige osvojile su mnoge nagrade, a često se radi o temama vezanim za život i probleme u Latviji.

U projektu Knjige na plaži, Aminori će objaviti knjigu Moja baka ne zna tko sam Ive Bezinović-Haydon.

Storie Cucite mlada je izdavačka kuća iz Italije specijalizirana za književnost za djecu i mlade. Kroz tri biblioteke, Storie nude djeci od pet do deset godina knjige primjerene njihovoj dobi i razini čitanja. Njihova izdanja često se bave svakodnevnim problemima poput i situacijama koje djeci daju instrument za razumijevanje i interpretaciju svoje svakodnevice. Mnogi njihovi naslovi nastali su u suradnji s različitm dječjim stručnjacima poput psihologa, pedagoga i nutricionista.

U projektu Knjige na plaži, Storie Cucite objavit će knjigu Moja baka ne zna tko sam Ive Bezinović-Haydon.